The Stack Effect

The stack effect allows for natural ventilation to occur in a building as air moves through the building from a low point to a high point. In my studio project I am designing a culinary institute and in this building, right now, there are large void spaces that separate the different volumes. These volumes can be used as space for natural ventilation, in particular through the use of the stack effect. Below is a diagrammatic section of my building showing the large void spaces.

Natural ventilation can also be seen in building such as the Amsterdam Public Library where these large void spaces reduce the need to use equipment in order the move air through the building.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s